logo leghaan
corner left-topcorner right-top
Lekker - Antibioticavrij - Wekelijks vers
corner left-bottomcorner right-bottom

BBQ Butterfly

bbq butterfly2Oftewel Spatchcock (ook wel ‘spattlecock’) of kikker genoemd.

Bij deze methode wordt het haantje platgedrukt waardoor het haantje de vorm van een vlinder of kikker krijgt, vandaar deze benamingen. Hieronder twee bereidingen waarbij gebruik wordt gemaakt van een Big Green Egg.

Haantje À la mattone

  • Snijd de ruggengraat uit het haantje.
  • Druk het haantje plat en snijd een beetje van het borstbeen er uit.
  • Marineer twee uur in olijfolie, citroenrasp, citroensap, gedroogde chilivlokken, fijngehakte knoflook, grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Leg het haantje op de barbecue met een gietijzeren rooster en verzwaar de haan met een in aluminiumfolie gewikkelde baksteen of een speciaal daarvoor bestemd gewicht, een zogenaamde Grill Press.
  • Bak het haantje aan beide zijden, 10 minuten per kant en serveer met salieboter.

De Kikker

  • Mix in een blender een bosje basilicum, 3 knoflookteentjes, 3 ansjovisfilets, zeezout en zwarte peperkorrels.
  • Voeg een flinke scheut Noilly Prat (of andere droge vermout), 2 eetlepels mosterd, citroensap en olijfolie toe.
  • Butterfly het haantje zoals beschreven en smeer hem in met de kruidenpasta.
  • Gril hem in de barbecue op 200 C°, op indirecte wijze. Dit wil zeggen niet rechtstreeks boven de hete kolen maar ernaast. Voeg wat eikenhouten snippers toe aan de gloeiende kolen. Serveer bijvoorbeeld met een tomaat-olijfsalsa en kappertjes.

Smakelijk!

Diverse recepten